Ademhalingskinesitherapie

Ademhalingskine

Autogene drainage

Deze techniek heeft als doel de longen van de patiënt zo snel mogelijk vrij te maken van overtollig slijm (mucus). Indicaties zijn infectieziekten zoals bronchitis, bronchiolitis, longontsteking, aangeboren aandoeningen zoals mucoviscidose, primaire ciliarie dyskinesie… of aandoeningen van de longen ontstaan rond de geboorte (vb. bronchopulmonaire dysplasie bij prematuren, veelvuldige infecties bij pasgeborenen …).

De bedoeling is dat de drainage van de longen door de patiënt zelf actief wordt gedaan. De patiënten leren de mucus zelf te lokaliseren, los te maken en op te hoesten.

Geassisteerde autogene drainage

Bij baby’s en jonge kinderen worden dezelfde principes toegepast om hen te helpen de slijmpjes kwijt te geraken. Baby’s en jonge kinderen zijn echter nog niet in staat de ademhalingsoefeningen zelf uit te voeren. Daarom wordt hier geassisteerde autogene drainage toegepast.

De kinesitherapeut gebruikt een techniek waardoor de baby’s of jonge kinderen op een bepaalde manier gaan ademen waarbij de slijmen loskomen en ook opgehoest worden.

IPV

IPV is een toestel dat ingezet kan worden als hulpmiddel voor de drainage van slijmen in de luchtwegen. Door de positieve druk die in de luchtwegen en de longblaasjes wordt gebracht, kan de drainage efficiënter verlopen. Concreet betekent dit dat de luchtwegen mooi worden open gehouden en de longblaasjes extra worden geventileerd.

Naast een efficiëntere drainage kan de IPV ook ingezet worden om longontwikkeling te stimuleren bijvoorbeeld bij prematuur geboren kinderen. Ook bij patiënten met een neuromusculaire aandoening kan IPV helpen om de soepelheid van de longen en de borstkas te bewaren.

Indicaties voor IPV:

  • Bronchitis of bronchiolitis met tekenen van respiratoire distress, wheezing, vastzittende slijmen, …
  • (Broncho) pneumonie
  • Atelectase (een deel van de longblaasjes wordt niet meer voorzien van lucht waardoor er lokaal geen gasuitwisseling mogelijk is)
  • Neuromusculaire aandoeningen met verlies van kracht van de ademhalingsspieren
  • Exacerbaties van chronische aandoeningen zoals COPD, mucoviscidose, PCD, astma, …
  • Long – en thoraxchirurgie

De IPV kan zowel bij kinderen (met masker) als bij volwassenen (met mondstuk) worden toegepast.

Vragen of afspraak maken?